Dom učenika Sušak nalazi se u mirnom dijelu grada Rijeke, u ulici koja je ime dobila po poznatom čakavskom pjesniku Dragi Gervaisu. Jedini je učenički dom na Sušaku, starom dijelu Rijeke koji je ne tako davno bio razdvojen granicom od Rijeke. I prije ujedinjenja Rijeke i Sušaka 1947. godine Dom već počinje sa radom.

Smještajna mogućnost Doma učenika Sušak je 106 učenika i učenica. Dom je manjeg kapaciteta, a u njemu nalaze mjesto i dječaci i djevojčice. Upise u novu školsku godinu uvijek zaključujemo u prvom upisnom krugu. Učenici su polaznici četverogodišnjih programa, većinom srednjih škola koje se nalaze na području Sušaka (Medicinska škola, Građevinsko-tehnička škola, Škola za primijenjenu umjetnost, Prva sušačka hrvatska gimnazija i sl.)

Učenice i učenici Doma učenika Sušak raspoređeni su u pet odgojnih skupina koje vodi pet odgajatelja-profesora. Skupine su heterogene, razlikuju se po spolu, razredima i školama.

  • Noćni rad vode dva noćna pazitelja.
  • Dom ima stručnog suradnika – psihologa i višu medicinsku sestru.
  • Dom učenika Sušak ima liječnika koji je učenicima na raspolaganju 24 sata.
  • Ukupno je dvadeset i dvoje zaposlenih djelatnika.

U posljednjih deset godina možemo sa zadovoljstvom istaknuti da nam je prolaznost učenika 99% ili 100%.


Prostor svake odgojne skupine čine uređene spavaonice i kupaonice. Zajednički prostori su: prostorije za slobodne aktivnosti, gledanje televizije, društvene večeri i ples, blagovaonica, domska knjižnica (knjižnog fonda 3189 knjiga). Svaka odgojna skupina smještena je u posebno krilo zgrade, čini zasebnu cjelinu, a razlikuje se i svojom bojom.

Dom je opremljen različitim multimedijalnim uređajima poput računala, projektora, razglasa i televizora.

Učenici se tijekom dana zadržavaju uglavnom u svojim sobama gdje uče, čitaju lektiru, crtaju, druže se. Dio slobodnog vremena rado provode u društvenoj prostoriji, dnevnom boravku, gledaju Tv, kao i na računalima koje imaju u svojim odgojnim skupinama. U večernjim satima su obično organizirane slobodne aktivnosti, gleda se TV ili se učenici zabavljaju onako kako to oni sami žele.

Učenici Doma daju različite prijedloge i mišljenja o kojima se razgovara na Vijeću učenika, kao npr. prilikom izrade Pravilnika o kućnom redu, predlažu razne aktivnosti u Domu sudjeluju u izradi domskog jelovnika.

Prehrana učenika je važan segment u Domu. Prehrana je usklađena sa školskim obvezama učenika.To znači, ako učenik ujutro rano ima praksu, može doručkovati već u 6.15, ako ima predsat može otići na raniji ručak ili doći na kasniju večeru zbog svojih obveza. Posebna pozornost se posvećuje učenicima koji zbog zdravstvenih razloga imaju potrebu za drugačijom prehranom ili učenicima koji su vegetarijanci.

Jedno od obilježja Doma učenika Sušak je posvećivanje estetskom uređenju prostora. Oslikane su velike zidne površine, centralno staklo na ulazu u dom, u blagavaonici se nalazi veći broj učeničkih radova i sl.

U našem malom Domu se velika pozornost posvećuje i slobodnom vremenu učenika, pa su sportske aktivnosti sljedeće: košarka, stolni tenis, streljaštvo, odbojka, šah i badminton. Imamo i dramsko-recitatorsku i glazbenu družinu, kao i likovnu sekciju.

Velika posebnost su mladi Crvenog križa koji godinama sudjeluju na gradskim i županijskim aktivnostima i natjecanjima i dobrovoljni davaoci krvi koji nekoliko puta godišnje odlaze na Zavod za transfuziologiju.

Uspjesi na takmičenjima, turnirima i domijadama su više nego dobri za mali dom kakav je naš, što govori o kvalitetnom radu i trudu voditelja aktivnosti i učenika.

Budući da su učenici Dom učenika Sušak izabrali kao mjesto svog odrastanja i školovanja tijekom srednjoškolskog obrazovanja, najvažnije je za sve zaposlene, a za učenike posebice, njihov dobar uspjeh na kraju školske godine.

U prosjeku je između 80% učenika koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje s odličnim i vrlo dobrim uspjehom što upućuje na njihovo odgovorno ponašanje.

Nakon završetka škola i odlaska iz Doma učenici većinom odlaze na fakultete koje uspješno završavaju. Rado se sjećaju svojih domskih dana, posjećuju nas, dolaze već sa svojom djecom, preporučuju dom svojim prijateljima i rođacima te se vesele i dalje našim uspjesima.

I ove retke će zasigurno vrlo rado čitati.

Kontakt i gdje smo

Kako doći do nas?

Karta

Srednje škole

Škole u blizini našeg doma.

Pogledajte

Dokumenti

Nabava, natječaji, sjednice...

Pogledajte