Dom učenika Sušak nalazi se u mirnom dijelu grada Rijeke, u ulici koja je ime dobila po poznatom čakavskom pjesniku Dragi Gervaisu. Jedini je učenički dom na Sušaku, starom dijelu Rijeke koji je ne tako davno bio razdvojen granicom od Rijeke. Okružen je zelenilom, u neposrednoj blizini mora i lijepih pećinskih plaža.

Vrlo je prozračan, uređen razigranim koloritima zidnih murala. Oslikane su velike zidne površine, mozaici na zidu, zanimljive dekoracije u blagovaoni i sl. Na trećem katu je velika terasa s predivnim pogledom na Kvarner. Imamo uređenu vanjsku teretanu i sjenicu.

Smještajna mogućnost Doma učenika Sušak je 110 učenika i učenica. 99% učenika Doma pohađa gimnazije i četverogodišnje strukovne škole. Na kraju školske godine prolaznost je skoro redovito 100%. I ne samo to: oko 80% učenika je u srednjoj školi vrlo dobro i odlično, a upise redovito završavamo u prvom krugu. Svake godine Odgajateljsko vijeće bira maturanta generacije koji svoj trag (zvijezdu) ostavlja na Zvjezdanom zidu.

Učenice i učenici Doma učenika Sušak raspoređeni su u pet odgojnih skupina koje vodi pet odgajatelja-profesora. Skupine su heterogene, razlikuju se po spolu, razredima i školama. U domu obitavaju učenici koji dolaze iz različitih socijalnih okruženja, različite kulture, iskustava i znanja što čini boravak i rad izazovnim i zanimljivim.

Noćni rad vode dva noćna pazitelja. Dom ima stručnu suradnicu – psihologinju i višu medicinsku sestru. Dogovorena je i suradnja s liječnikom koji je upoznat s radom i specifičnostima Doma. Ukupno je dvadeset i dvoje zaposlenih djelatnika. Djelatnici su stručno prepoznatljivi: tri mentorice, četiri certificirana terapeuta, stručna suradnica predsjednica regionalnog Aktiva i Županijskog stručnog vijeća preventivnih programa, a tajnica članica Gospodarskog socijalnog vijeća županije.

Prostor svake odgojne skupine čine uređene sobe i kupaonica.

Zajednički prostori su: prostorije za slobodne aktivnosti, gledanje televizije, društvene večeri i ples, blagovaonica, domska knjižnica (knjižnog fonda preko 3300 knjiga). Svaka odgojna skupina smještena je u posebno krilo zgrade, čini zasebnu cjelinu, a razlikuje se i svojom bojom.
Dom je opremljen različitim multimedijalnim uređajima poput računala, projektora, razglasa i televizora.

Učenici se tijekom dana zadržavaju uglavnom u svojim sobama gdje uče, čitaju lektiru, crtaju, druže se. Dio slobodnog vremena rado provode u društvenoj prostoriji, dnevnom boravku, gledaju TV s mogućnosti gledanja MAX TV filmskog i sportskog paketa. U večernjim satima su obično organizirane slobodne aktivnosti ili se učenici zabavljaju onako kako to oni sami žele.

Učenici Doma daju različite prijedloge i mišljenja o kojima se razgovara na Vijeću učenika, kao npr. prilikom izrade Pravilnika o kućnom redu, predlažu razne aktivnosti u Domu i slično.

Prehrana je usklađena sa školskim obvezama učenika. Nastojimo, koliko je to moguće, zadovoljiti sve potrebe učenika: raniji i kasnovečernji obroci, lunch paketi za izlet…Posebna pozornost se posvećuje učenicima koji zbog zdravstvenih razloga imaju potrebu za drugačijom prehranom ili učenicima koji su vegetarijanci.

U našem malom Domu se velika pozornost posvećuje i slobodnom vremenu učenika, pa su sportske aktivnosti sljedeće: nogomet, košarka, stolni tenis, odbojka, šah i badminton. Imamo i dramsko-recitatorsku i glazbenu družinu, kao i likovnu sekciju.

Velika posebnost su mladi Crvenog križa koji godinama sudjeluju na gradskim i županijskim aktivnostima i natjecanjima i dobrovoljni davaoci krvi koji nekoliko puta godišnje odlaze na Zavod za transfuziologiju.

U ponudi je veliki broj raznolikih sportskih i kulturnih sadržaja, a ponosni smo što su skoro svi učenici uključeni u izborne aktivnosti. Redovito svake godine sudjelujemo na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Uspjesi na takmičenjima govore o kvalitetnom radu i trudu voditelja aktivnosti i učenika.

Dom učenika Sušak dobio je 2019. godine po drugi puta nagradu Primorsko-goranske županije kao najuspješnija odgojno-obrazovna ustanova povodom Svjetskog dana učitelja.

Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja i odlaska iz Doma učenici većinom odlaze na fakultete koje uspješno završavaju. Rado se sjećaju svojih domskih dana, posjećuju nas, dolaze već sa svojom djecom, preporučuju dom svojim prijateljima i rođacima te se vesele i dalje našim uspjesima.

I ove retke će zasigurno vrlo rado čitati.

Kontakt i gdje smo

Kako doći do nas?

Karta

Srednje škole

Škole u blizini našeg doma.

Pogledajte

Dokumenti

Nabava, natječaji, sjednice...

Pogledajte